In gesprek met TikTokker én fotograaf Kim van Garderen

Bibi Williamson 407 0
Kim van Garderen heeft haar naamsbekendheid flink uitgebreid door middel van TikTok. Hier lees je haar verhaal en ervaring met het social media platform.

Wie is Kim van Garderen?

Vier jaar geleden kocht Kim haar eerste Canon spiegelreflexcamera. En daar begon voor haar het fotografie avontuur. ‘Ik heb het altijd leuk gevonden om te fotograferen, sinds ik mijn eigen camera heb, maak ik elk jaar foto’s van de veulentjes op de stal waar ik help.’ De reden dat Kim voor het eerst een camera oppakte is omdat ze het leuk vond om foto’s te hebben van haar dieren. 'Daarnaast was het ook een goede manier om portretfotografie en actiefotografie te oefenen.' Kim heeft geen opleiding gevolgd om fotograaf te worden. ‘In het begin maakte ik voornamelijk de gave plaatjes die ik tegenkwam na. Later volgden er cursussen bij een aantal grote paardenfotografen. En gewoon heel veel proberen en doen!’ Nu heeft Kim haar eigen bedrijf, geeft ze TikTok-trainingen en beheert ze de TikTok-accounts van bedrijven.

Het TikTok avontuur

‘Ik merkte dat er nog niet veel fotografen op TikTok zaten en ik vond dit een slimme zet om mijn naamsbekendheid uit te breiden.’ Op het TikTok–account van Kim vind je niet alleen haar foto’s maar ook tips, dingen waar fotografen tegenaan lopen en grappige anekdotes over klanten of fotografie. Je kunt op een leuke manier zaken aankaarten, maar ook beginnende fotografen leren veel bij in de korte video’s. 'Ondanks dat je op TikTok alleen video’s kan plaatsen, vinden de kijkers het ook leuk om een reeks foto’s te kijken! Dus je kunt gewoon je portfolio laten zien. Zorg dat je met je eerste paar video’s op “safe” speelt door met trending muziek of geluiden mee te doen om zo views en volgers te krijgen.' Op TikTok gaat het volgens Kim niet om het volledig uniek te zijn, het gaat juist vooral om het kopiëren van wat populair is en daar zelf een originele twist aan te geven Kim geeft aan dat ze via TikTok gegroeid is op Instagram en veel vragen en aanvragen krijgt van mensen die haar op TikTok voorbij zien komen. ‘Momenteel geef ik ook TikTok trainingen voor bedrijven, samen met Wendy Plomp. Hierin leggen we uit hoe je TikTok kunt inzetten voor je bedrijf.’ Kim hoopt haar TikTok nog uit te breiden. ‘Ik zie TikTok als het nieuwe Instagram. Daarom wil ik ook goed investeren in dit media platform. Kijkers voelen heel erg de drang om te reageren onder je video’s.’

De TikTok toekomst

Inspiratie op TikTok is er genoeg te vinden. ‘Ik volg een aantal fotografen op TikTok, dit zijn allemaal buitenlandse (voornamelijk Amerikaanse) TikTokkers/fotografen. Verder haal ik inspiratie uit liedjes of tekst bij verschillende accounts. Dit zijn niet per se fotografen. Zodra ik een liedje tegenkom dat populair is, ga ik nadenken over welke tekst leuk is, gerelateerd aan fotografie. Vervolgens ga ik op zoek naar een rustige achtergrond om de video op te nemen. Zodra het filmpje opgenomen is, ga ik aan de slag met bepaalde overgangen en eventuele teksten die in het filmpje moeten komen. Per filmpje ben ik ongeveer 20 á 30 minuten bezig.’ Naast het blijven maken van haar filmpjes, hoopt Kim een keer viraal te gaan. ‘Ik wil graag een keer een filmpje creëren met nieuw geluid wat trending wordt of een challenge bedenken die viraal gaat. Maar ik blijf natuurlijk educatieve en vermakelijke filmpjes maken gerelateerd aan fotografie.’ Verder heeft Kim nog een mooie wens voor haar toekomst op TikTok. ‘Ik hoop er in de toekomst leuke samenwerkingen eruit te krijgen. Naamsbekendheid heb ik al veel meer gekregen door TikTok en krijg ik ook nog steeds. Niet alleen van andere fotografen maar ook van mensen die mijn foto’s mooi vinden en een fotoshoot bij mij willen boeken.’ Wij wensen Kim veel succes en plezier op TikTok!

TikTok: KvG Fotografie

https://kvgfotografie.nl/

Benieuwd naar nog meer TikTok verhalen?

Dit artikel is geschreven door Bibi Williamson